Tuesday, July 24, 2012

kek sarang semut a.k.a kek gula hangus

bila dh ptg2 gini mula la tepk psl mknan..almaklumlah pose kn...nafsu mkn tu meluap2..hihihihi...kalau pusing2 kat bazar kt dpn ofis aku ni mmg rsa smuanye aku nk beli..ckp je nk mkn apa smua nye ada..kuih???korg ckp je nk mkn kuih apa..smua ada..tp yg x best nye nmpk secara fizikal nye sgt2 lah cantik..berwarna warni,tp bila dh mkn rsanya sgt la hampeh kn..cite bab kuih ni aku nk share 1 resepi ringkas..nama nye kek sarang semut a.k.a kek gula hangus..kek ni mmg feveret aku dr kecik lg..so dgn semgt nye aku godek2 blog org nk cari resepi kek ni...first time buat mmg jd tp rasa x kenyal..keras sikit..so utk kali kedua  aku edit2 sikit resepi tu..dan hasil nye sgt la lumayan..hahahaha..sdp..kenyal..n rupenye pun sgt2 la cntik..ada org wat perap dlm 3 jam sblum bakar,tp aku x de maknenye nk perap2 lama mcm tu..trus bakar je...

bahan2
- 2 cwn gula
- 2 cwn air pns
- 1 1/2 cwn tepung gandum
-1/2 cwn susu pekat manis
- 3 sudu bsr marjerin/panta
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla (x ltk pun x pe)
- 6 biji telur

cara2

part 1
mula2 masakkan gula tu sampai cair (kene rajin kacau..kalau hangus jd pahit la kek korang nanti) bila dah cair masukkn air pns tu (hati2 bila nk masukkan air pns tu,nanti dia akan meletup2,so jgn main curah je...tuang slow2)..bila dah cair masukkn marjerin dan tutup api..sejukkan..(x yah masuk kan dlm peti ais,biar dia sejuk secara semula jd)

part 2
pukul telur sampai kembang (x yah lama2 sgt mcm nk wat kek lain2 tu,just smpai pekat kira ok la tu),pastu msukkan esen vanila,susu pekat manis,tepung gndum,soda bikarbonat dan baking powder dan masukkan gula yg dah sejuk tu (pastikan gula tu dah betul2 sejuk tau)..pukul kejap bg sebati je..pastu masukan je dlm loyang..

part 3
bakar selama 1jam 15mnt dlm suhu 180 darjah celcius..1 jam tu bakar guna api bawah je..lg 15 mnt tu guna api atas bawah...kalau x msk tmbh lg 5 mnt..tunggu sejuk baru potong..

**untuk mendapat kan bentuk rongga yg cantik korang kene pndai potong..kalau x,rupenya x bape nk cantik..cara nye senang je..korang belah tgh2 kek tu (mcm korang belah roti burger..kn kene belah tgh2 kn)..pastu tgok urat kek tu...potong lawan arah (ala mcm korang potong daging tu..kn kene lawan arah urat tu)..



dan ni lah hasil nye...cantik kan rongga2 nye...selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment